Bezoek Obama aan Amsterdam kost 360 duizend euro

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Amsterdam kost de stad 360 duizend euro. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan (VVD) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Waar het geld aan opgaat, kan een woordvoerder desgevraagd niet zeggen.

Amsterdam is in gesprek met het rijk voor een tegemoetkoming in de kosten. Of Obama zelf ook meebetaalt aan bijvoorbeeld de beveiliging is niet duidelijk. De Amerikaanse president bezoekt de hoofdstad op 24 maart tijdens de tweedaagse Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag.

Van der Laan zegt zich ‘maximaal inspannen voor een plezierig, veilig en ongestoord verloop van het bezoek’. “Wij vinden het een eer om hem in onze stad te mogen ontvangen. Daarom zetten wij ons ook in voor een memorabele invulling van het programma en voor een prachtige aankleding.”

Wat Obama precies gaat doen in Amsterdam, is grotendeels nog onbekend. De woordvoerder kan nog niets zeggen over programma. Er is in ieder geval een ontmoeting tussen Obama, premier Mark Rutte (VVD) en Van der Laan. Wellicht bezoekt Obama ook het Rijksmuseum.

Voor inwoners van Amsterdam heeft het bezoek van Obama een beperkte impact, denkt de gemeente. Zo hoeven er geen mensen hun huis uit. De bewoners en ondernemers die te maken krijgen met het bezoek worden vooraf geïnformeerd.

2014-03-12 14:46