Kruidvat en Etos discrimineerden Aziatische vrouwen

Kruidvat en Etos hebben twee vrouwen van Chinese en Thaise afkomst die babymelkpoeder wilden kopen gediscrimineerd. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld. Maatregelen om het opkopen van de babyvoeding tegen te gaan zijn ‘begrijpelijk’, maar ‘iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden’.

De maatregelen die drogisterijen nemen moeten voor iedereen gelden, oordeelt het college, ‘ongeacht iemands afkomst. Aan de uitspraak is geen straf verbonden. “Het is aan de vrouwen om te bepalen of zij verder willen met hun zaak. Daar kunnen ze nu mee naar de rechter. We weten niet of ze dat ook gaan doen”, licht een woordvoerder toe.

Supermarkten en drogisten kampen met een tekort aan babymelkpoeder vanwege de grote vraag vanuit China. Daardoor is een lucratieve handel ontstaan waarbij poeder wordt opgekocht en voor meer geld wordt doorverkocht. Om te voorkomen dat lokale klanten misgrijpen mogen klanten slechts een beperkte hoeveelheid melkpoeder per keer kopen.

De twee vrouwen van Aziatische afkomst hielden zich aan de toegestane hoeveelheid, maar kregen de voeding toch niet mee. Een medewerkster van Kruidvat weigerde om de Chinese vrouw het pak te verkopen. ‘Wij verkopen niet aan jullie’, zou ze hebben gezegd. Toen de klant doorvroeg, bleek de verkoopster ‘jullie, Aziatische mensen’ te bedoelen.

Bij Etos vond een soortgelijke situatie plaats. Een vrouw van Thaise afkomst wilde daar een pak babymelkpoeder kopen. “We verkopen niet aan jou, dit kunnen we u niet meegeven”, zou haar te verstaan zijn gegeven. De echtgenoot van de vrouw deed daarop telefonisch zijn beklag bij het hoofdkantoor van Etos en diende een discriminatieklacht in.

2014-03-13 12:02