Duitsland steunt EU-koers Nederland

De Europese Unie moet prioriteiten stellen en zich niet bemoeien met kleinigheden. Dat bepleiten minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier dinsdag in een ingezonden stuk in het Duitse Handelsblatt.

“Europa moet groot zijn bij de grote problemen en klein bij de kleine”, schrijven Timmermans en Steinmeijer. “We pleiten niet voor minder Europa, we willen een beter Europa.” Het buitenlands beleid moet beter en ook de economische en monetaire samenwerking moet verder worden versterkt.

Het Nederlandse kabinet bepleit al langer een terugkeer naar het principe van subsidiariteit. Duitsland geeft daar nu steun aan. Na de Europese verkiezingen in mei moet dit in de praktijk worden gebracht, vinden de twee ministers.

Timmermans en Steinmeier noemen de gebeurtenissen rond de Krim ‘de ernstigste crisis sinds de val van het IJzeren Gordijn’. “Deze plotselinge crisis wijst ons er nadrukkelijk op dat de opgave om Europa beter en sterker te maken hoog op de agenda moet blijven staan.”

De twee ministers bepleiten verder het in stand houden van een Europese ’team spirit’. “We moeten het saamhorigheidsgevoel hooghouden en wanneer nodig verdedigen. Alleen wanneer alle EU-lidstaten zich deel van het team voelen, kunnen we de resultaten bereiken die nodig zijn.”

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie spreken dinsdag over het principe van subsidiariteit op een vergadering in Brussel.

2014-03-18 11:38