Schietende agenten Schiedam vervolgd

Twee agenten die vorig jaar in Schiedam op een auto schoten waarvan ze dachten dat die gestolen was, worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vindt dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Ze hebben bovendien wisselende verklaringen afgelegd, laat justitie dinsdag weten.

De agenten zaten in een speciaal politieteam dat werkt met lokmiddelen. Eind maart vorig jaar leek het erop dat een lokauto was gestolen bij een garage. Zonder goed onderzoek te doen besloten de agenten het voertuig, dat uiteindelijk gewoon verhuurd bleek, te traceren.

Toen ze de auto in Schiedam in het vizier kregen besloten ze de inzittenden aan te houden, ondanks dat ze andere werkinstructies hadden gekregen. Toen de auto bij een stoplicht stond benaderden ze het voertuig met getrokken wapens. Volgens de in burger geklede agenten reed de lokauto vervolgens op hen in. De inzittenden ontkennen dat.

De lokauto en de auto ervoor reden vervolgens weg, waarop de agenten begonnen te schieten. Beide voertuigen werden geraakt, maar niemand raakte gewond.

Agenten die vorig jaar betrokken waren bij twee andere schietincidenten schoten volgens het OM wel terecht. De agent die in maart op het Rotterdamse Zuidplein op een verdachte schoot handelde volgens de regels omdat hij te maken had met een vuurwapengevaarlijke man. Ook de agent die in december in de Van Speykstraat in Rotterdam op een verdachte schoot wordt niet vervolgd. Hij had te maken met een zeer bedreigende situatie.