Twintigduizend ‘aangiftes’ tegen uitspraken Wilders

Een Facebook-pagina die oproept tot het doen van aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders is tot donderdagmiddag door ruim twintigduizend mensen geliket. De politie zegt op de hoogte te zijn van de voornemens en geruchten, maar kan nog geen beeld geven van het aantal aangiftes dat tot nu toe binnen is gekomen.

Volgens het Openbaar Ministerie is het nog te vroeg om te beoordelen of Wilders vervolgd zal worden voor discriminatie. “Als er aangiften worden gedaan, wordt daar natuurlijk naar gekeken”, laat een woordvoerder weten. Of zijn uitspraken überhaupt strafbaar zijn, moet dan ook beoordeeld worden, aldus de woordvoerder.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) riep donderdagochtend ook al op om aangifte te doen tegen Wilders vanwege uitspraken die hij woensdagavond op een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag deed over Marokkanen. Hij liet weten te gaan zorgen voor minder Marokkanen in Nederland.

Het Duitse persbureau DPA vergeleek het optreden van Wilders donderdag met dat van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels. Die riep in 1943 op tot een ’totale oorlog’, aldus DPA.

2014-03-20 11:50

UPDATE: De teller staan inmiddels op meer dan 35 duizend.