Duizenden bij demonstratie tegen racisme

Zo’n drieduizend mensen lopen zaterdagmiddag mee in de demonstratie tegen racisme in Amsterdam. Die inschatting maakt de politie, die spreekt van een ‘vrij hoge opkomst’. De betoging verloopt vredig en waardig, laat een politiewoordvoerder weten. De organisatie heeft veel meer mensen geteld.

De demonstratie op dag na de internationale dag tegen racisme en discriminatie begon op het Museumplein. Vanaf daar lopen de deelnemers naar het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, waar burgemeester Eberhard van der Laan rond 15.30 uur een toespraak houdt.

Het organiserende Comité 21 Maart wil zich met de tocht ook uitspreken tegen de ‘steeds verder afnemende politieke weerstand tegen de racistische uitspraken van extreemrechtse politici in Nederland’, verwijzend naar de uitspraken van Geert Wilders om het aantal Marokkanen in Nederland terug te dringen. Hierop is volgens de organisatie ‘lauw’ gereageerd vanuit de politiek.

In de demonstratie lopen veel Marokkanen mee. Diverse deelnemers dragen spandoeken met de tekst: Wij zijn allemaal Marokkanen.

2014-03-22 14:52