PVV verliest vijf zetels in peiling

De Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders is ook bij een deel van zijn achterban in het verkeerde keelgat geschoten. De PVV verliest deze week vijf zetels in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Wilders zou 22 zetels halen en is daarmee niet meer de grootste partij in de peiling.

D66 wint deze week drie zetels en zou uitkomen op 23 zetels in de Kamer. De SP blijft op 23 zetels staan. Het CDA heeft er twee zetels bijgekregen en komt op 21 zetels, evenveel als de VVD. De PvdA verliest een zetel ten opzichte van vorige week en komt op dertien zetels uit.

Wilders vroeg woensdagavond zijn achterban of deze meer of minder Marokkanen wilde, waarop het publiek luid ‘minder’ scandeerde. Wilders verzekerde hun ervan dat te zullen gaan regelen. Van de ondervraagden vindt 72 procent dat de uitspraak van Wilders niet acceptabel is en 23 procent kan er wel mee leven. De vraag of hij strafrechtelijk moet worden vervolgd, kwam uit op 46 procent voor en 46 procent tegen.

Van de ondervraagden vindt 29 procent dat de Tweede Kamer met een cordon sanitaire moet komen. PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar lieten zaterdag weten dat hun partij geen voorstellen meer van de PVV steunt.

De Hond legde ook een aantal stellingen voor naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Daaruit blijkt dat 47 procent vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom moet aftreden. De PvdA haalde een historisch lage score bij de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag.

2014-03-23 09:48