Categories Nieuws Artikelen

Fors meer geklaagd over deurwaarders bij ombudsman

De Nationale Ombudsman kreeg vorig jaar fors meer klachten over het ministerie van Veiligheid en Justitie en de instanties die daaronder vallen. Vooral het aantal klachten over gerechtsdeurwaarders nam toe. Bij alle andere beleidsterreinen nam het aantal klachten juist af, blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag.

De ombudsman kreeg vorig jaar in totaal 38 duizend klachten, vier procent minder dan in 2012. Het aantal klachten over het ministerie van Veiligheid en Justitie nam met twintig procent toe. Dat komt onder meer doordat er een stuk meer (23 procent) werd geklaagd over het Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau (12 procent).

De stijging wordt ook mede verklaard doordat het aantal klachten over gerechtsdeurwaarders met 115 procent toenam tot 765. Volgens de ombudsman houden deurwaarders geregeld onvoldoende rekening met de zogeheten beslagvrije voet. Dat is het deel van het vermogen en inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd, omdat mensen anders beneden het bestaansminimum komen.

De meeste klachten (ruim vijfduizend) gingen over de Belastingdienst. Gemeenten (ook ruim vijfduizend) en de politie (ruim 2700) completeren de top drie. Het UWV staat met ruim 2400 klachten op de vierde plaats. De volgorde van de eerste vier is onveranderd, maar het aantal klachten over deze instanties nam wel af.

De ombudsman verzamelt sinds 1 juli ook klachten van veteranen over zowel overheidsinstanties als niet-overheidsinstanties. Hij ontving er 69. Eind vorig jaar waren er daarvan 63 afgehandeld. Verder wisten 95 inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hem te vinden met klachten.

Van de in onderzoek genomen klachten is 76 procent opgelost door interventie. Hij bracht verder 221 rapporten uit. Bijna tachtig procent kreeg geheel of gedeeltelijk gelijk in schriftelijk onderzoek.

In 2013 was Alex Brenninkmeijer nog degene die de klachten van burgers over de overheid behandelde. Hij is sinds 1 januari lid van de Europese Rekenkamer. Frank van Dooren is sindsdien waarnemend ombudsman. Hij overhandigde het jaarverslag woensdagmiddag aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.