Categories Nieuws Artikelen

‘Kindermishandelaars ontlopen straf’

In Nederland worden naar schatting ieder jaar 119 duizend kinderen mishandeld, maar uiteindelijk komen er maar zo’n tweehonderd zaken voor de rechter. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek woensdag. Het EO-programma trekt de conclusie dat daders van kindermishandeling vrijwel altijd vrijuit gaan.

Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling stelde in 2012 in ruim vijftienduizend gevallen van kindermishandeling vast. Uit politiecijfers blijkt dat slechts 2150 keer aangifte gedaan. In dat jaar kwam tweehonderd gevallen van kindermishandelingszaken voor de rechter. De vermoedelijke daders werden in een op de drie gevallen vrijgesproken, ondanks dat veelal is vastgesteld dat de mishandeling heeft plaatsgevonden.

De overheid zet al jaren in op een hardere aanpak van de daders van kindermishandeling en roept met publiekscampagnes op aangifte te doen. Het aantal aangiftes is de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijkgebleven, aldus Dit is de Dag Onderzoek.

2014-03-26 08:39