Maart was uitzonderlijk zonnig en warm

Maart gaat de boeken in als een uitzonderlijk zonnige en warme maand. ’s Nachts was het daarentegen juist vaak koud. De maand telde bijna net zoveel nachtvorst als de drie wintermaanden die eraan voorafgingen. Dat meldt weeronline.nl.

Het aantal zonuren in maart komt naar verwachting uit op 210, tegen 125 normaal. Tot nu toe zijn 165 zonuren gemeten maar met het zonnige weer van het komende weekeinde is de kans groot op zonrecords, aldus het weerbureau. Tot nu toe was maart 1931 het zonnigst met 198,5 uur.

De gemiddelde temperatuur komt uit op 8,4 graden. Normaal gesproken ligt dat rond de 6,2 graden. Deze maand komt daarmee op een derde plaats in de lijst van warmste maartmaanden. Alleen in 1990 en 1991 was het nog warmer met respectievelijk 8,5 en 8,8 graden.

In maart vroor het verder acht nachten. Dat is in vergelijking met de afgelopen winter relatief veel. In december, januari en februari vroor het ’s nachts slechts tien keer.

De climax van de warme en zonnige maand volgt waarschijnlijk pas dit weekeinde. Zaterdag, zondag en maandag ligt de temperatuur rond de 20 graden waarmee het totaal aantal warme dagen kan uitkomen op vier. Dat zou volgens weeronline.nl een absoluut record zijn.

20140327 / 092536