Longfonds: schoolpleinen binnen twee jaar rookvrij

De terreinen van scholen in het voortgezet onderwijs moeten binnen twee jaar rookvrij zijn. Daarvoor pleit het Longfonds maandag. Op dit moment heeft een derde van alle scholen een rookvrij schoolplein. Vorig jaar was dat nog een kwart. “Wij zijn blij met de toename, maar het gaat ons niet snel genoeg”, zegt directeur van het Longfonds Michael Rutgers.

Hij stelt dat scholen een gezonde en veilige plek moeten zijn en niet een plek waar kinderen leren roken. “Maar op de meeste schoolterrein mogen kinderen gewoon roken. Een vreemde zaak. De helft van alle rokers begint op het schoolplein”, zegt Rutgers.

Er is volgens de directeur dan ook geen tijd te verlezen. “Een op de vier kinderen die gaan roken haalt de 65 niet. Dat vinden wij onacceptabel.” Uit het onderzoek dat het Longfonds liet doen naar rookvrije schoolpleinen blijkt dat scholen met meer dan duizend leerlingen het minst vaak rookvrij zijn. Een kwart van die scholen heeft een rookvrij terrein.

Ook tussen de provincies zijn er grote verschillen. Friesland scoort het slechtst. Daar is slechts achttien procent van de schoolpleinen rookvrij. Zuid-Holland scoort het best. Daar mag op 45 procent van de pleinen niet worden gerookt.

Het Longfonds roept ouders op in actie te komen en op de school van hun kind voor een rookvrij schoolterrein te pleiten. “Het is vaak een kwestie van een lange adem, maar we zien dat deze aanpak werkt”, aldus Rutgers.