Meer mensen roken elektrisch

Het aantal mensen dat wel eens een elektrische sigaret opsteekt is vorig jaar gestegen. Ten opzichte van een jaar eerder is zelfs sprake van een verdrievoudiging. Toch rookt nog slechts drie procent van de rokers e-sigaretten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Trimbos-insituut.

Het toenemende gebruik van de e-sigaret is lastig te duiden, stellen de onderzoekers. Mogelijk beschouwen rokers het gebruik van de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van een normale sigaret of gebruiken zij de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken of om te kunnen roken op plaatsen waar het roken van een gewone sigaret niet is toegestaan.

In 2013 rookte ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar. Het percentage bleef daarmee stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Wel daalde het gemiddelde aantal sigaretten per dag van 13,9 naar 13,1.

Ruim 65 procent van de rokers heeft ooit een serieuze stoppoging ondernomen. Vorig jaar probeerde 29 procent om te stoppen. Bij twee derde werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. De rest gebruikte bijvoorbeeld nicotine vervangende middelen en medicijnen.

Van de huidige rokers is acht op de tien van plan in de toekomst te stoppen. Dat is vergelijkbaar met het aantal van 2012.