Strafbaarstelling illegaliteit van tafel

De strafbaarstelling van illegaliteit is van tafel. Partijleider Diederik Samsom heeft hierover een deal gesloten met zijn coalitiepartner VVD. Dat bevestigen woordvoerders van de PvdA en VVD dinsdagmiddag.

In ruil voor het schrappen van het omstreden voorstel gaat de arbeidskorting omhoog met vijfhonderd miljoen euro voor inkomens tussen de veertigduizend en 110 duizend euro, meldt een zegsman van de VVD. Dat betekent driehonderd euro per werkende.

In een toelichting sprak Samsom van een voorstel dat hem als een ‘steen op de maag’ lag. “De maatregel bleef ons maar achtervolgen”, zei hij voor de camera van de NOS. Binnen zijn partij bestond massaal verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, maar Samsom hield zich tot op heden aan de afspraken uit het regeerakkoord, ofschoon Halbe Zijlstra (VVD) meerdere keren aangaf dat hij bereid was om te praten over de omstreden maatregel.

Dat zou niet gratis zijn, liet de liberaal al weten. De deal is dan ook een denivellerende maatregel. Het ‘verzacht de druk’ op de middeninkomens een beetje, zegt Samsom daarover. Bovendien is de maatregel goed voor de werkgelegenheid. Maar het was nodig om gezamenlijk verder te kunnen gaan dat hij is verlost van deze ‘molensteen’ om zijn nek, aldus de sociaaldemocraat.

De strafbaarstelling van illegaliteit dreigde ook de samenwerking met de ChristenUnie in gevaar te brengen. Partijleider Arie Slob gaf meermalen aan dat hij dat niet zou ‘meemaken’ en het kabinet niet langer zou steunen. De coalitie heeft de steun van de ChristenUnie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

2014-04-01