‘PVV’ers blijven zitten vanwege het geld’

De overgebleven PVV-Kamerleden blijven alleen trouw aan partijleider Geert Wilders omdat zij hun riante inkomen niet willen missen. Wilders heeft moeite de fractieleden op een lijn te houden en is zeer wantrouwig, zegt voormalig PVV-parlementariër Roland van Vliet woensdag in een interview met weekblad Elsevier.

 Van Vliet vertrok daags na de gewraakte ‘minder Marokkanen’-uitspraken die Wilders deed op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Op het moment dat hij zijn spullen pakte, trok de fractie zich terug in een zaaltje in het Kamergebouw, aldus Van Vliet die voor het eerst uitgebreid vertelt over zijn vertrek.

 “Gelach en gejoel. De PVV had de gemeenteraadsverkiezingen niet gewonnen, maar door die minder Marokkanen-uitspraak waren ze goed geluimd”, zegt Van Vliet.

 Het riante salaris dat Tweede Kamerleden krijgen is volgens de dissident de hoofdreden dat de elf overgebleven PVV’ers blijven zitten. “Sommigen hebben zo’n duur appartement, die gaan zonder Kamerzetel failliet. Zo wordt het enige doel van de PVV zichzelf in stand houden.” Ook heerst er volgens Van Vliet veel wantrouwen. “Bespreken fractieleden iets met elkaar zonder dat Geert het weet, dan is het meteen een samenzwering tegen hem.”

 Van Vliet is hevig teleurgesteld in de weg die de PVV is ingeslagen. Hij zag in de PVV een rechtse volkspartij. Maar de recente radicalisering stuitte hem tegen de borst. “Wat komt er na de Marokkanen? Wordt dan een joelend publiek opgehitst met ‘minder Turken’? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van de basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen.”

 De PVV verkeerde in crisis na Wilders’ omstreden uitspraken. Kort erna stapten tal van PVV’ers op, onder wie de Kamerleden Van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen. Ook diverse Statenleden keerden Wilders de rug toe.

 Kamerlid Lilian Helder besloot vorige week na diverse gesprekken met Wilders om toch PVV-Kamerlid te blijven.