Ruim vijfduizend aangiften tegen Wilders

Tegen PVV-leider Geert Wilders zijn tot en met woensdag ruim vijfduizend aangiften van discriminatie binnengekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag. De aangiften zijn het gevolg van de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’.

 

 Naast de aangiften kwamen via de website van de politie ook nog eens meer dan vijftienduizend meldingen binnen van discriminatie.

 

 Het OM laat weten de aangiften en de uitlatingen van Wilders te bestuderen. Het is nog niet bekend wanneer een beslissing over eventuele vervolging wordt genomen.

 

 Wie aangifte heeft gedaan wordt geïnformeerd over de ontvangst van hun aangifte. Vanwege de grote hoeveelheid neemt dit meer tijd in beslag dan gebruikelijk, zo meldt het OM.

 

 De aangiften volgen op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg of ze minder of meer Marokkanen wilden. Toen het publiek ‘minder!’ riep, zei hij dat te gaan regelen. De opmerking viel verkeerd bij veel mensen. Eerder in de campagne had hij de opmerking over ‘minder Marokkanen’ zelf al in de mond genomen.

 

20140403 / 122631