‘Grote chaos bij het CBR’

Het is intern een grote chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zo worden medewerkers geïntimideerd en bedreigd door leidinggevenden, is de werkdruk te hoog en zijn computersystemen op sommige afdelingen niet in orde. Dat blijkt uit een intern onderzoek, schrijft De Telegraaf donderdag.

Door de falende computersystemen op de afdeling rijgeschiktheid kwamen er foutieve rijbewijzen in omloop en moesten mensen met een medische beperking langer wachten op verlenging van hun rijbewijs of raakten ze deze zelfs helemaal kwijt. De afdeling kreeg in januari bijna veertigduizend klachten. Dat is driekwart van de klachten die er bij het hele CBR binnenkwamen.

Ook kregen sommige ‘verkeershufters’ onterecht hun rijbewijs terug. Daarnaast concludeerden onderzoekers dat de werkdruk op de afdeling ‘extreem hoog’ is doordat te weinig personeel in dienst is. Daarnaast voelen werknemers zich niet veilig omdat ze door leidinggevenden worden geïntimeerd en bedreigd als ze een kritisch geluid laten horen, schrijft de krant.

Het rapport, waartoe opdracht werd gegeven door de ondernemingsraad, doet volgens directeur Susi Zijderveld ‘geen recht aan de realiteit’. “Bij de divisie rijgeschiktheid zitten we midden in een groot verandertraject. Dit is een complexe klus, ook op ict-gebied”, aldus de directeur in de krant.

2014-04-03