‘Toezicht jihadgangers opnieuw aangescherpt’

De inzet van zo’n vijfduizend professionals die radicalisering kunnen herkennen, is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opnieuw verscherpt. Dat schrijft het AD donderdag. Ze moeten enkele honderden jihadaanhangers in de gaten houden. Volgens de krant zijn Amsterdam, Den Haag en Almere aangewezen als ‘jihadsteden’.

De specialisten, zoals docenten en agenten, staan de gemeenten bij. In uitzonderlijke gevallen worden ambtenaren van de NCTV gestationeerd op gemeentehuizen, stelt de krant.

Verschillende plaatsen zijn daarnaast aangemerkt door het ministerie van Veiligheid en Justitie als ‘jihadsteden’. Het zou gaan om ‘minder dan tien gemeenten’. Volgens het AD zijn dat Amsterdam, Den Haag, Almere, Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist.

Ook is de controle aan de grens op in- en uitreizen verscherpt. Sinds maart vorig jaar zijn dertien paspoorten van jihadgangers ingetrokken. Ook zijn enkele tientallen uitkeringen stopgezet. In vier gevallen is besloten om rekeningen van jihadstrijders te bevriezen.

2014-04-03