Categories Nieuws Artikelen

PvdA-kiezer geeft Samsom onvoldoende

Het vertrouwen van de PvdA-stemmer in Diederik Samsom heeft een absoluut dieptepunt bereikt. Voor het eerst sinds de start van de metingen in 2013 krijgt de voorman van de PvdA een onvoldoende als rapportcijfer van zijn eigen kiezers: een 5,2.

Dat blijkt dinsdag uit nieuwe gegevens van de jongste Politieke Barometer van bureau Ipsos. De waardering voor Samsom loopt al sinds de start van 2013 terug, maar niet eerder kelderde het rapportcijfer onder de voldoendegrens.

Begin 2013 gaf de PvdA-stemmer hem nog een 7,2, vorig jaar zomer stond hij op 5,5, vorige maand weer op 5,8 en inmiddels is het een 5,2. Onder de Nederlandse kiezers scoort Samsom gemiddeld maar een 4,4.

Een aantal weken na de forse nederlaag van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen doen D66-voorman Alexander Pechtold en SP-fractievoorzitter Emile Roemer het daarentegen een stuk beter bij de PvdA-stemmers. Zij geven de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen respectievelijk een 6,7 en 6,5.

Ook PVV-voorman Geert Wilders ziet de waardering onder zowel zijn eigen stemmers als onder alle Nederlandse kiezer teruglopen. Zijn roep om minder Marokkanen lijkt daar een directe verklaring voor te zijn. “De PVV-leider zakt onder zijn eigen achterban van een 7,7 naar een 7,1 en onder alle Nederlandse kiezers van een 4,4 naar een 3,6”, aldus Ipsos.