Toch jihadstrijders met studiefinanciering

Een klein aantal Nederlandse jihadstrijders die vechten in het buitenland ontvangt wel degelijk studiefinanciering. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over terrorisme.

“Het gaat om een klein aantal, geen tientallen”, verklaarde Opstelten. “Waar mogelijk wordt de studiefinanciering stopgezet, als we weten om wie het gaat. De lijn is: studiefinanciering wordt stopgezet. En studiefinanciering die is verkregen wordt teruggevorderd.” Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) sprak vrijdag nog tegen dat een aantal Nederlandse jihadstrijders in Syrië studiefinanciering ontvangt.

Opstelten liet de Kamer verder weten dat het dreigingsniveau nog altijd ‘substantieel’ is “We kunnen stellen dat het niet minder is geworden, het blijft substantieel.” Een jaar geleiden werd het dreigingsniveau verhoogd vanwege het toegenomen aantal jihadstrijders naar het buitenland. “Het aantal jihadreizigers neemt niet af, maar neemt toe”, zei Opstelten daarover.

Ook de dreiging die uitgaat van Nederlandse jihadstrijders die terugkeren uit landen als Syrië blijft volgens de minister een groot probleem. Afgelopen week werd een aantal steden in verschillende media zelfs aangeduid als jihadstad. Amsterdam, Den Haag en Almere werden onder meer genoemd. Ook Delft en Zeist zouden te maken hebben met teruggekeerde jihadstrijders.

Opstelten verklaarde dat ‘een aantal van de genoemde’ steden niet klopt. “Minder dan tien gemeenten schenken aandacht aan de terugkeer van teruggereisde jihadstrijders. In deze gemeenten is daar aanleiding voor”, zei Opstelten.