Defensie werkt voorlopig niet meer met Rusland

De militaire samenwerking met Rusland is tot nader bericht opgeschort. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag bekendgemaakt. De maatregel is van kracht tot een ‘bevredigende’ oplossing is gevonden voor de crisis in Oekraïne.

 Het besluit volgt op de beslissing van de NAVO-lidstaten op 1 april om alle civiele en militaire samenwerking met de Russen op te schorten. Aanleiding is het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Concreet betekent het besluit dat Nederland voorlopig geen militaire studenten meer uitwisselt met Rusland en dat de bilaterale gesprekken zijn stopgezet.

 “Zo gaan de jaarlijkse Bilateral Navy Talks tussen de Russische en Nederlandse marine nu niet door. Die stonden als eerste op het programma”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

 Hennis maakt een uitzondering voor herdenkingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook zegt Hennis het belangrijk te vinden dat Nederland in contact blijft met Rusland. Daarom is ook besloten dat de defensiemedewerkers op de Nederlandse ambassade in Rusland gewoon hun werk blijven voortzetten.

 “Het is nu afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt”, vervolgt de zegsvrouw. “Afhankelijk daarvan kunnen dus meer onderdelen worden afgezegd.”

 Momenteel lopen de spanningen in het oosten van Oekraïne flink op. In Donetsk houden separatisten het regionale bestuurskantoor bezet en eisen een referendum dat zou kunnen leiden tot annexatie door Rusland. Vorige maand organiseerde de Krim in het zuiden van het land een referendum waarin de overgrote meerderheid zich uitsprak voor afscheiding, waarna het schiereiland werd ingelijfd door Rusland.

20140411