Douane vindt voor 1,5 ton aan goud in schaakspel

In de handbagage van een reiziger die uit Argentinië kwam heeft de douane op Schiphol donderdag een schaakspel aangetroffen waarin goud was verstopt. De waarde van het edelmetaal was iets meer dan 195 duizend dollar, zo’n 140 duizend euro.

De passagier kreeg een proces-verbaal voor het smokkelen van het goud. Hij mocht zijn reis vervolgen nadat hij ruim 37 duizend euro aan invoerrechten en btw had afgerekend.

Douaniers vonden dat het schaakbord wel erg zwaar aanvoelde, waarop de reiziger verklaarde dat er een magneet in zat. Dat verhaal werd niet geloofd, waarna bleek dat onder het schaakboord een zilverkleurige plaat zat. Die bleek na het wegkrassen van de zilverkleur goudkleurig te zijn.

Uit een goudtest bleek dat het om een plakkaat goud ging. De passagier had ook nog een klein schaakspel bij zich. Dat bleek elf gouden plaatjes van creditkaartformaat te bevatten.

20140411 / 160433