PvdA na zeventig jaar aan de zijlijn in Maastricht

Voor het eerst in zeventig jaar moet de PvdA in Maastricht plaatsnemen in de oppositie. De Senioren Partij Maastricht, D66, SP, GroenLinks en de VVD zijn dicht bij de vorming van een coalitie. “We gaan eruit komen”, melden formateurs André Willems en Wil Rutten vrijdag.

Willems en Rutten voerden de afgelopen weken overleggen die ‘constructief’ en in een ‘goede sfeer’ verliepen. De uitkomsten worden momenteel verwerkt in een conceptbestuursakkoord, is te lezen op de site van de gemeente. Dit concept wordt de komende dagen voorgelegd aan de fracties van de beoogde coalitiepartijen.

De PvdA in Maastricht liep forse averij op bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De partij verloor twee zetels vergeleken met 2010 en hield er vijf over. De SP groeide van twee naar vijf zetels.

Doel is een college van vijf wethouders te vormen, van elke partij een. Komende week wordt gesproken over de portefeuilleverdeling. Het streven is om de nieuwe wethouders 24 april te beëdigen.

Formateur André Willems, zelf beoogd wethouder namens de seniorenpartij, wil meer openheid. “We willen de komende vier jaar de luiken naar buiten stevig openen. Als eerste aanzet hiervoor gaan we komende week met genoemde partijen het gesprek aan over de prioriteiten voor de komende jaren. Deze gesprekken kunnen nog leiden tot aanpassingen in het bestuursakkoord.”

2014-04-11