Zesvoudig moordenaar eist opnieuw onbegeleid verlof

De man die in 1983 tot levenslang is veroordeeld voor een zesvoudige moord in Delft maakt zich opnieuw hard voor onbegeleid verlof. Hij spant een kort geding aan tegen de staat, zegt zijn advocaat dinsdag in Trouw.

De Turkse man, Cevdet Y., schoot in april 1983 in het Delftse café ’t Koetsiertje twaalf kogels af na een ruzie. Onder de doden was een 12-jarig meisje. Ook vielen verschillende gewonden. In het kader van een tbs-behandeling ging hij sinds 2002 op begeleid verlof.

Sinds 2006 heeft Y. de staatssecretaris van Justitie meermalen verzocht om onbegeleid op verlof te gaan. De laatste keer gebeurde in oktober, maar de huidige staatssecretaris Fred Teeven (VVD) heeft nog niets van zich laten horen.

“Voor de verdere resocialisatie van Y. is onbegeleid verlof noodzakelijk”, zegt advocaat R. Wybenga in de krant. “Het is nu aan de rechter om te bepalen wat er gebeurt. De staatssecretaris blijkt geen liefhebber van verlof in publicitair gevoelige zaken.”

In 2011 bepaalde het gerechtshof in Den Haag nog dat Y. niet op onbegeleid verlof mocht. Y. had gepleit dat er dergelijke verwachtingen waren gewekt, maar het hof was het daar niet mee eens. Ook speelden de belangen van de nabestaanden en slachtoffers mee.

De zaak dient woensdag bij de rechtbank in Den Haag.