‘Persoonsgegevens onbeveiligd op site provider’

Door een lek op de site van een internetprovider waren de persoonsgegevens van honderdduizenden mensen te zien. Dat zegt IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter maandag. Iedereen die zich als ‘root’ aanmeldde, kon volgens hem zonder wachtwoord naar binnen.

Root is een term die wordt gebruikt door beheerders. Door het lek konden de klantgegevens van bedrijven die bij de provider zitten worden ingezien. Hij wijst erop dat in de wet staat dat voldoende moet worden gedaan om persoonsgegevens te beveiligen. “Dat lijkt me hier niet het geval.” Het lek is inmiddels gedicht.

Volgens De Winter wordt te weinig werk gemaakt van het beveiligen van persoonsgegevens. De straffen zouden ook te laag zijn. “Als een bedrijf wordt gepakt, wordt het vaak afgedaan met een boete van een paar duizend euro.”

Later maandag moet volgens De Winter een bericht op Nu.nl verschijnen met een reactie van de provider. “Die heeft tot nu toe nog niet gereageerd, maar ik wil wel een reactie hebben omdat dit een ernstige zaak is.” De Winter wil nog niet zeggen om welke provider het gaat.

13 februari 2012, 09:19
©novum