‘Estland wil opheldering meldpunt Oost-Europeanen’

Estland neemt het premier Mark Rutte (VVD) kwalijk dat hij geen stelling neemt tegen een meldpunt dat de PVV opende om klachten over Midden- en Oost-Europeanen te verzamelen. De Estlandse premier Andrus Ansip gaat Rutte maandagavond bij een overleg in Berlijn om opheldering vragen, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden in Den Haag.

Wat Rutte betreft gaat het om een interne partijaangelegenheid van de PVV die niks met het regeringsbeleid te maken heeft. Het is de vraag of Ansip hier ook zo tegenaan kijkt, aangezien de regering afhankelijk is van de gedoogsteun van de PVV.

In Estland zou het gevoel heersen dat ook Estse staatsburgers doelwit kunnen worden van het meldpunt. Rutte schuift maandagavond in Berlijn aan bij een diner met Ansip, de Deense premier Helle Thorning-Schmidt en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daar wordt onder meer gesproken over de schuldencrisis en de Europese top van volgende maand.

Ansip zou ook het initiatief van de PVV aan willen snijden. Zondag meldde de NOS al dat tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europa vrijdag bij elkaar zijn gekomen en een conceptbrief over het meldpunt hebben opgesteld. Maandag om 14.00 uur komen ze in Den Haag opnieuw bij elkaar om een definitieve brief te ondertekenen.

13 februari 2012, 07:55
©novum