EU-kandidaat PVV stopte om ‘foute figuren’

Lucas Hartong heeft zich vorige maand teruggetrokken van de kandidatenlijst van de PVV voor de Europese Verkiezingen omdat hij niet zou willen samenwerken met ‘foute figuren’ van extremistische partijen als het Franse Front National en het Oostenrijkse FPÖ. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een interview met Hartong.

“Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken”, zegt de politicus tegen de krant. PVV-leider Geert Wilders reisde de afgelopen periode door Europa om steun te vinden bij de partijen waar Hartong moeite mee heeft.

Marine Le Pen van het Front National gaf onlangs aan dat samenwerking met de PVV voor haar van groot belang is. Hartong is de eerste PVV’er die gevaar ziet in samenwerking met ‘neonazi’s en dat soort mensen’. “De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS’ers, daar kun je niet omheen”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Hartong was beoogd lijsttrekker voor de verkiezingen op 22 mei na het vertrek van Laurence Stassen. Zij stapte op vanwege de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’. Hartong zegt daar geen moeite mee te hebben, omdat de uitspraken later door de PVV-leider zijn genuanceerd. Hij geeft verder nadrukkelijk aan niet met de PVV te breken.

20140424 / 071230