Twaalf procent minder verkeersdoden in 2013

Vorig jaar zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongelukken in Nederland. Dat zijn er tachtig minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim twaalf procent. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt. De daling is beduidend sterker dan het Europese gemiddelde van acht procent.

 Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij dat de daling van het aantal verkeersslachtoffers doorzet. “Deze cijfers bevestigen dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. We willen nog verder terug naar maximaal vijfhonderd in 2020”, zegt ze in een verklaring.

 Vooral onder motorrijders, maar ook onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en voetgangers vielen minder verkeersdoden. Kwamen er in 2012 nog 56 motorrijders om in het verkeer, vorig jaar waren dat er 29. Vooral motorrijders tussen de 30 en 60 jaar bleef een fataal ongeluk bespaard.

 Het aantal bestuurders of passagiers van personenauto’s dat overleed daalde met 39 en kwam uit op 193. Bijna de helft overleed door een botsing met een ander motorvoertuig. Gebruikers van een scootmobiel raakten vaker betrokken bij een fataal ongeluk. Het aantal steeg van 23 in 2012 naar 32 een jaar later. Ook het aantal verkeersdoden onder bromfietsers en scooterrijders nam toe, van 44 naar 48.

 Het aantal in het verkeer omgekomen fietsers daalde met acht procent, van tweehonderd in 2012 naar 184 vorig jaar. Het aantal slachtoffers onder de 15 jaar daalde sterk. Vorig jaar overleden vijf jonge fietsers. Een jaar eerder waren dat er nog dertien. Het aantal verkeersdoden onder voetgangers nam af van 68 naar 56.

 In 2013 waren ook minder 65-plussers slachtoffer van een dodelijk ongeval op de weg, maar zij blijven met 230 slachtoffers in 2013 een kwetsbare groep, vooral op de fiets. Het aantal 19-minners dat omkwam in het verkeer daalde van veertig in 2012 naar 23 in 2013. I

 De provincie Gelderland telde in 2013 voor het eerst de meeste verkeersdoden. In de provincie kwamen 99 verkeersdeelnemers om het leven. Een jaar eerder spande Noord-Brabant nog de kroon.. Het aantal dodelijke verkeersongevallen in die provincie kwam vorig jaar uit op 81, 24 minder dan het jaar ervoor.

 In het westen van Nederland daalde het aantal verkeersdoden met achttien procent tot 177. Noord-Brabant en Gelderland hebben het uitgebreidste wegennet van alle provincies.

 De ANWB is blij met de daling van het aantal verkeersdoden, maar merkt op dat het aantal slachtoffers op 80 kilometerwegen een ‘punt van aandacht’ blijft. Op deze wegen gebeuren ernstige bermongevallen, frontale aanrijdingen en aanrijdingen met bomen, ongevallen met een vaak dramatische afloop, aldus de bond, die erop inzet om deze wegen samen met provinciale wegbeheerders veiliger te maken.

 2014-04-24