‘IND niet schuldig aan zelfmoord Armeen’

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en betrokken artsen konden niks doen aan de zelfmoord van de Armeense asielzoeker die afgelopen week in het nieuws kwam. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens Teeven zijn er bewuste afwegingen gemaakt in het dossier van de man.

Hij betreurt het dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Medische professionals hebben volgens Teeven geoordeeld dat het suïcidegevaar niet voldoende acuut was om de man gedwongen op te nemen in een ziekenhuis. NRC Handelsblad berichtte woensdag over de dood van de Armeen, die een zware psychiatrische stoornis had. De man was een zogeheten zorgmijder, die zelf aangaf dat hij met rust gelaten wilde worden, schrijft Teeven.

De man vroeg begin december asiel aan in Nederland. De IND wees dat verzoek in maart dit jaar af en besloot dat hij terug moest naar Duitsland, waar hij een tijdelijke verblijfsvergunning op medische gronden had gekregen. Hij zei zelfmoord te plegen als hij terug moest naar Duitsland.

Vorig jaar overleed ook al een asielzoeker die onder toezicht van de overheid stond. De Rus Aleksandr Dolmatov pleegde zelfmoord in zijn cel. Dat bracht staatssecretaris Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde dat de immigratiedienst IND voortaan humaner te werk zou gaan.

2014-04-25