Tweede bisschop pleegde seksueel misbruik

Kardinaal Wim Eijk erkent dat de in 2000 overleden hulpbisschop Jan Niënhaus zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Dat staat vrijdag in een verklaring van het aartsbisdom Utrecht.

De Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-katholieke Kerk heeft onlangs geoordeeld dat het aannemelijk is dat Niënhaus zich in vier gevallen, die dateren uit de periode vóór hij hulpbisschop was, schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Niënhaus was van 1982 tot 1999 hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht. Het misbruik vond plaats van medio jaren vijftig tot begin jaren zeventig. Zo zouden er geslachtsdelen zijn betast. Tegen Niënhaus waren meer klachten ingediend. De vier genoemde klachten waren twee jaar geleden al gegrond verklaard.

“Kardinaal Eijk is verdrietig dat dit misbruik heeft plaatsgevonden en hoopt dat de gegrondverklaring van de klachten kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers”, aldus de persverklaring.

Het is geen actief beleid om dergelijke zaken inclusief namen en rugnummers naar buiten te brengen, aldus een woordvoerder over de twee jaren die zijn verstreken sinds de gegrondverklaring. “Dat is in het belang van slachtoffers, want niet iedereen wil dat het misbruik bekend wordt”, aldus de zegsman. “Anderzijds is dit om aanklachten wegens smaad te voorkomen. De klachten worden aannemelijk geacht en gegrond verklaard. Maar het is geen rechtspraak, waarin een rechter iets onomstotelijk bewezen acht.”

Onlangs werd bekend dat ook de vorig jaar overleden oud-bisschop van Roermond Jo Gijsen tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens onzedelijk heeft betast.

2014-04-25