Ministerie in verlegenheid gebracht om feestkaart

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in verlegenheid gebracht door zijn directeur jeugd, Léon Wever. Nadat de Tweede Kamer donderdag de, vanwege de bezuinigingen omstreden, nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning aannam, plaatste hij een feestkaartje voor medewerkers op Twitter.

De kleurrijke kaart riep op tot het vieren van een feest. Want nadat eerder al de jeugdwet werd aangenomen, ging de Kamer donderdag ook akkoord met de grondige hervormingen in de langdurige zorg. Voor veel betrokkenen in de zorgsector zijn de wetten absoluut geen reden voor een feestje omdat ze gepaard gaan met flinke bezuinigingen.

Veel twitteraars verwijten Wever een ‘gebrek aan inlevingsvermogen’ en een ‘groot tekort aan sensitiviteit’. Andere twitteraars noemen het schandalig. “Feest vieren terwijl zo veel kwetsbare gezinnen en volwassenen zwaar gekort worden in de ondersteuning.” Het verwijt dat Wever zich moest gaan schamen begreep hij niet. “Waarom? We zijn er trots op!”, schreef hij in een reactie.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt de tweet van Wever ‘niet handig’. Zelf voerde ze de afgelopen week fel oppositie tegen de hervormingen in de langdurige zorg. Onder meer omdat de bezuinigingen veel kwetsbare groepen raken. “Hij heeft zich niet verplaatst in die groep mensen”, zegt Voortman. “Maar we moeten niet vergeten dat alle ambtenaren krankzinnig hard gewerkt hebben aan deze wetten. Het is dus ook wel te begrijpen.”

Het ministerie van Volksgezondheid komt later op de dag nog met een reactie.

2014-04-25