Ruim 250 meldingen over internetdiscriminatie

In zijn eerste jaar kreeg het meldpunt voor internetdiscriminatie Mind 251 meldingen binnen. Meer dan de helft ging over discriminatie op grond van ras, schrijft het meldpunt donderdag in een verklaring. Overige meldingen gingen onder meer over seksuele voorkeur, antisemitisme en godsdienst.

Van de meldingen over rassendiscriminatie ging ruim veertig procent over personen met een donkere huidskleur. Zo ontving het meldpunt eind vorig jaar vijftien meldingen over uitingen naar aanleiding van de Zwarte Piet-discussie.

“Bij actuele, maatschappelijke discussies in de samenleving rondom discriminatie is de verontwaardiging van de burger vaak ook zichtbaar in de meldingen hierover bij Mind”, zegt de directeur van het meldpunt Titus Visser daarover in de verklaring.

Dat was ook het geval na de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen tijdens de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in maart. Toen kwamen 25 meldingen binnen. In 2013 had twintig procent van de meldingen over rassendiscriminatie betrekking op Marokkanen.

In bijna de helft van de meldingen, zo’n 124, stonden de uitingen op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Youtube. De overige meldingen gingen vooral over uitingen op autonome websites en online fora.

Mind werd in 2013 opgericht op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staat op de website te lezen.

Behalve bij Mind kan internetdiscriminatie ook worden gemeld bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Daar kwamen in 2013 809 meldingen binnen over 924 uitingen, zo meldde het MDI in januari al. Bij dit meldpunt vormden uitingen van antisemitisme de grootste groep klachten. Deze stichting ontving tot eind 2012 subsidie van de overheid.

2014-05-01