Russische olietanker aangekomen in Rotterdam

De Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied is donderdagochtend aangekomen in de haven van Rotterdam, met in zijn kielzog twee schepen van Greenpeace. De milieuorganisatie voert actie tegen de levering van de Russische aardolie.

 De politie en ME hebben de Rainbow Warrior III, een van de schepen van Greenpeace, weggevaren zodat de tanker kan aanmeren. Dat zeggen woordvoerders van Greenpeace en van de politie in Rotterdam. “Onze actievoerders zitten nog wel op een van de pijpleidingen van de tanker”, zegt een woordvoerder van Greenpeace.

 Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza proberen te voorkomen dat de olietanker kan aanmeren. Ook hangen er een paar paragliders boven de tanker. Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren.

 Een woordvoerder van de Rotterdamse haven zei rond 08.30 uur dat de schepen in de haven lagen. Hij verwacht dat de Michail Oeljanov ‘binnen een uur’ aan de kade ligt.

 De olie in het schip is afkomstig van het nieuwe Russische booreiland bij de poolcirkel waar een protest vorig jaar tot de arrestatie van tientallen Greenpeace-betogers leidde. Een van hen, Faiza Oulahsen, behoort nu ook weer tot de actievoerders.

 De olie is bestemd voor Total. Die hebben volgens de NOS laten weten dat dit de laatste keer is dat het bedrijf olie uit het Noordpoolgebied bestelt.

 2014-05-01