Tandartsen klagen bij ombudsman over NZa

Tandartsen vinden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich schuldig maakt aan misleiding van de politiek en beleidsmakers door niet te reageren op een onderzoek naar het experiment met vrije tarieven. Tandartsorganisatie ANT dient daarom een klacht in bij de Nationale Ombudsman.

De ANT wacht naar eigen zeggen al een halfjaar op een reactie van de NZA op een onderzoek dat uitwees dat de proef waarbij tandartsen zelf hun tarieven mochten bepalen ‘voorbarig en onterecht’ is gestopt. Het in december aangeboden rapport van onderzoeksbureau Milliman wordt door de NZa ‘systematisch genegeerd’, aldus de ANT.

De NZa concludeerde dat de tarieven in korte tijd met meer dan tien procent stegen door de proef. Onder druk van de Tweede Kamer stopte minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vervolgens in 2012 voortijdig met de proef.

Volgens Milliman zijn de cijfers van de NZa ‘ondeugdelijk en misleidend’ en stegen de prijzen maar drie procent, ongeveer gelijk aan de inflatie. Dat de NZa tot andere conclusies kwam, komt volgens Milliman door onjuiste onderzoeksmethoden en ondoordachte maatregelen van de NZa zelf.

Voorzitter van de ANT Jan Willem Vaartjes zegt alle vertrouwen in de objectiviteit en werkwijze van de NZa te hebben verloren. De tandartsen verwijten de zorgautoriteit onfatsoenlijk bestuur en stapt daarom donderdag met een klacht naar de ombudsman.

De NZa zegt in een reactie wel degelijk gereageerd te hebben op het rapport. “We verwezen daarbij naar een eerder rapport, waarmee de resultaten grotendeels overeenkwamen”, legt een woordvoerder uit. “Kennelijk vindt de ANT dat niet genoeg en daarom werken we nu aan een uitgebreidere reactie.”

De zorgautoriteit heeft verder niets te zeggen over de klacht van de tandartsen bij de ombudsman. “Dat mogen ze doen. Daar verbinden we verder geen waardeoordeel aan”, aldus de zegsvrouw.

2014-05-01