Categories Nieuws Artikelen

Samsom wil dat rijken meer belasting betalen

Het kabinet moet de resterende regeerperiode nog zeker een grote hervorming doorvoeren: een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen en werken aantrekkelijker wordt gemaakt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in een interview in de Volkskrant.

Ook moet het kabinet zijn ’terughoudendheid laten varen’ en grote investeringen doen die de economie en de werkgelegenheid aanjagen, vindt Samsom. Hij grijpt de Dag van de Arbeid aan om het kabinet aan te sporen hiervan werk te maken.

Het kabinet moet meteen beginnen met vijf veranderingen, aldus de PvdA-leider. Een daarvan is het belastingstelsel. Hij wil een ‘belastingverschuiving’ waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. De vermogensverdeling in Nederland is volgens Samsom nu ‘uitermate oneerlijk’. “Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet.”

“Voor mensen met een beetje spaargeld is het veronderstelde rendement van vier procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden”, legt Samsom uit. Dat moet andersom, vindt hij.

Samsom vindt verder dat het kabinet te weinig doet om investeringen in de economie aan te jagen. Hij vindt dat met name pensioenfondsen, die samen duizend miljard euro beheren, het geld moeten laten rollen. Het kabinet dient voorop te gaan door een deel van het risico te nemen. “Ik zie nu dat de patstelling wel irritant lang duurt.”

2014-05-01