Nederland voor het eerst nummer 1 in persvrijheid

Nederland staat bovenaan de lijst van landen met de meeste persvrijheid. Dat maakten de organisaties Free Press Unlimited en Freedom House donderdag bekend. Nederland wordt onder meer geprezen om de grote diversiteit van de media. Het is voor het eerst dat Nederland op nummer een staat.

Nederland deelt de plek met Noorwegen en Zweden. De organisaties roemen de drie Europese landen om de goed bereikbare buitenlandse media via print, internet en televisie. Daarnaast genieten burgers sterke juridische bescherming tegen de pers en heeft de regering respect voor de vrijheid van de media en redactionele onafhankelijkheid.

Slechts veertien procent van de wereldbevolking woont in een land waar de media als ‘vrij’ kan worden beschouwd. Dat is een schijntje vergeleken met het aantal mensen dat in naties woont die een ‘gedeeltelijk vrije’ (42 procent) of ‘geen vrije’ (44 procent) pers hebben. De landen met de minste persvrijheid zijn Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

2014-05-01