‘Geen controle op hoge kantoorkosten Europarlement’

Op de 4299 euro die Europarlementariërs maandelijks mogen uitgeven aan kantoorkosten bestaat nauwelijks controle. De parlementariërs hoeven hier geen verantwoording over af te leggen en bonnetjes zijn ook niet nodig, concludeert het AD zaterdag uit onderzoek.

 Het Europees Parlement besteedt jaarlijks bijna veertig miljoen euro aan kantoorkosten voor Europarlementariërs. Het bedrag dat de parlementariërs hiervoor krijgen komt bovenop hun maandelijkse salaris van achtduizend euro.

 De krant ging zelf bij partijen na waar het geld voor de kantoorkosten aan werd besteed. Toen bleek dat de PVV de vergoeding zelf heeft beperkt tot vierhonderd euro per maand. PvdA, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie huren een accountant in om de uitgaven te controleren. De meeste partijen geven inzage in de uitgaven, maar CDA, VVD en SGP niet.

 SGP-Europarlementariër Bas Belder voert aan dat hij alleen verantwoording is verschuldigd aan het parlement en aan God. VVD en CDA stellen dat al het geld aan de juiste doelen wordt besteed.

 D66 maakte wel bekend waar het geld aan wordt uitgegeven en meldde daar gelijk bij dat binnenkort 67 duizend euro wordt teruggestort. GroenLinks gebruikte een deel van het geld voor de verkiezingscampagne. Daarnaast besteedde Europarlementariër Marije Cornelissen zo’n veertigduizend euro aan een ruimer huis en kinderopvang. “Ik zie dat als een vergoeding die nodig is om mijn mandaat te kunnen uitvoeren”, verweert Cornelissen zich in de krant.

 De krant kreeg naar eigen zeggen veel negatieve reacties tijdens het onderzoek. De journalisten werd onder meer verweten dat niemand zou gaan stemmen als hierover zou worden geschreven. Het parlement is niet van plan zelf controle te doen naar de uitgaven. De controle van alle bonnetjes in verschillende talen zou meer kosten dan het oplevert. PVV-Europarlementariër Barry Madlener noemt de hoge vergoeding ‘één grote uitnodiging tot fraude’.

2014-05-03