RTL naar rechter om kernwapenuitspraken Lubbers

RTL Nieuws stapt naar de rechter om documenten in handen te krijgen over het besluit om oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt niet te vervolgen voor hun uitspraken over de aanwezigheid van kernwapens op vliegbasis Volkel. Hoofdredacteur Pieter Klein wil ook de brieven die oud-premier Ruud Lubbers aan het Openbaar Ministerie heeft gestuurd in deze zaak, maakte hij woensdag bekend.

Klein stoort zich aan de geheimzinnigheid van het OM. “Justitie suggereert dat alles grondig is onderzocht. Maar uit alles wat wij zien, blijkt dat daar vraagtekens bij zijn te plaatsen.” Hij stelt dat er mogelijk sprake is van klassenjustitie. “Ieder ander wordt wel vervolgd voor het onthullen van staatsgeheimen.”

Lubbers bevestigde vorig jaar op televisiezender National Geographic dat er Amerikaanse kernwapens liggen in Volkel. Dit was al jaren een publiek geheim en was bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten, maar officieel geldt het nog als staatsgeheim. Justitie stelde hierop een feitenonderzoek in om te kunnen vaststellen of inderdaad staatsgeheimen waren onthuld, maar kwam tot de conclusie dat er geen gronden waren voor vervolging.

RTL meldde woensdag eerder op de dag dat Lubbers brieven heeft gestuurd naar de hoogste baas van het OM en de voorzitter van de commissie-stiekem om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Maar de inhoud van deze brieven is niet openbaar gemaakt. Evenals het feitenonderzoek en andere relevante stukken.

Hoofdredacteur Klein wil nu dat een rechter zich over de zaak buigt. Maar openbaring van de stukken kan ook via de Tweede Kamer wanneer partijen hierom vragen, stelt hij. “Desnoods gebeurt dat vertrouwelijk.” PVV-Kamerlid heeft al aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).