Eerste Nederlandse patiënt met MERS

Voor het eerst is een Nederlander besmet met het dodelijke longvirus MERS. De patiënt ligt in een ziekenhuis in Den Haag. Zijn toestand is stabiel, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

De ziekte werd dinsdag vastgesteld. De patiënt is besmet geraakt tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië en wordt nu in strikte isolatie verpleegd in Medisch Centrum Haaglanden locatie Westeinde. Alle mensen die contact met hem hebben gehad worden in kaart gebracht en hun gezondheidstoestand wordt in de gaten gehouden.

In totaal zijn sinds september 2012 in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend. MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.