Stagiair Amsterdam vast voor facturenzwendel

Een beveiligingsstagiair bij de gemeente Amsterdam en vier andere verdachten zijn aangehouden voor oplichting met valse facturen. De bende zette een eigen bankrekening op een factuur die de ene gemeentelijke instelling naar de andere stuurde, melden justitie en de gemeente woensdag.

De stagiair onderschepte een factuur van ruim 186 duizend euro van het Afval Energie Bedrijf aan stadsdeel Oost en gaf die aan iemand die er een vals bankrekeningnummer in zette. De stagiair legde de factuur met het valse rekeningnummer vervolgens terug bij de te betalen facturen. De andere verdachten zijn een tussenpersoon en twee personen die hun bankrekeningnummer ter beschikking stelden.

Het gemeentelijk betaalsysteem geeft automatisch een melding als een rekeningnummer niet bekend is. De ambtenaar die de betaling uitvoert hoort dan na te vragen hoe het zit, maar dat is in dit geval niet gebeurd, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De ambtenaar voegde het rekeningnummer simpelweg toe aan het systeem, waardoor het als een bekend nummer in het systeem kwam te staan. De gemeente ziet dit als een zwak punt dat moet worden aangepast.

De ING Bank kreeg nadat de factuur was betaald wel argwaan en waarschuwde de gemeente. En deel van het bedrag werd bevroren, maar veertigduizend euro was toen al opgenomen. De eigenaar van de bankrekening werd aangehouden en bij een huiszoeking werd ruim elfduizend euro in beslag genomen. De schade voor de gemeente bedraagt daarmee ruim 28 duizend euro.

De overige verdachten werden in de maanden tot en met april aangehouden. Zij hebben allemaal korte tijd vastgezeten. De bende was volgens de gemeente ook actief bij andere overheidsorganisaties en bedrijven. Naast beveiligers werden ook schoonmakers geronseld.

Amsterdam heeft alle medewerkers op het hart gedrukt de procedures rond betalingen goed na te leven. Voor stagiairs in de beveiliging was een verklaring omtrent het gedrag nog niet verplicht, maar dat is voortaan wel het geval.