‘Wilders en Le Pen bliezen gezamenlijke aftrap af’

PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen van Front National wilden vorige maand samen hun verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen aftrappen, maar hebben dit moeten afblazen vanwege diverse akkefietjes in het rechtse, eurosceptische kamp. Dat schrijft weekblad Vrij Nederland woensdag op basis van eigen onderzoek.

 Wilders heeft het artikel meteen weggegooid, laat hij desgevraagd aan Novum Nieuws weten. “Het PVV-bash artikel uit VN ligt al in de prullenbak. Wat een flutstuk.” Wat er precies mis mee is, liet hij in het midden.

 Het tijdschrift maakte een reconstructie van het ontstaan van een eurosceptische, rechts-radicale alliantie in Brussel en interviewde hiervoor tientallen betrokkenen. Uit de gesprekken kwam naar voren dat diverse relletjes reden waren om de campagne niet gezamenlijk te lanceren.

 Zo trad Andreas Mölzer van de Oostenrijkse bondgenoot FPÖ naar eigen zeggen vrijwillig af nadat hij de EU een ‘negerconglomeraat’ had genoemd. Ook vergeleek hij het orgaan met het Derde Rijk. Maar ook de veelbesproken ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Wilders zouden een duit in het zakje hebben gedaan, aldus Vrij Nederland.

 De aftrap stond gepland voor 16 april. Naast de eurosceptische alliantie van Wilders en Le Pen, zouden ook het Vlaams Belang, Lega Nord uit Italië en de Oostenrijkse FPÖ aanwezig zijn. Maar ‘het gedoe’ rond diverse politici gooide roet in het eten, zegt voorzitter van Vlaams Belang Gerolf Annemans in Vrij Nederland. “Door al die zaken hebben we toch maar besloten daarvan af te zien. Je moet niet in de gracht terechtkomen.”

 2014-05-14