Categories Nieuws Artikelen

‘Lubbers wilde vervolging voorkomen’

Oud-premier Ruud Lubbers heeft brieven gestuurd naar de hoogste baas van het Openbaar Ministerie en de voorzitter van de commissie-stiekem om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd voor uitspraken over kernwapens op vliegbasis Volkel. Dat concludeert RTL Nieuws uit documenten die het in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Lubbers bevestigde vorig jaar op National Geographic dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis in het Noord-Brabantse Volkel. Dit was al jaren een publiek geheim en was bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten, maar officieel geldt het nog als staatsgeheim.

Justitie kondigde dan ook een verkennend feitenonderzoek aan. Tot een strafrechtelijk onderzoek kwam het echter niet. Om te kunnen vaststellen of inderdaad staatsgeheimen waren onthuld moest eerst worden gecontroleerd of de uitspraken van Lubbers kloppen. De regering weigerde ‘op basis van bondgenootschappelijke afspraken’ echter bevestiging te geven. Hierdoor waren er geen aanknopingspunten voor verder onderzoek, luidde de verklaring van justitie in oktober.

Nu blijkt dat Lubbers in augustus een brief heeft gestuurd naar de voorzitter van de commissie-stiekem, Halbe Zijlstra (VVD). Daarin zou Lubbers hebben aangegeven wat hij wel en niet heeft gezegd. In de commissie-stiekem wordt geheime informatie over het werk van inlichtingendiensten gedeeld onder fractievoorzitters. De leider van de grootste fractie is de voorzitter van deze commissie. Lubbers zou ook twee brieven hebben gestuurd naar de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar.

Wat er in die brieven staat is niet openbaar gemaakt. Bronnen binnen het OM geven volgens RTL Nieuws aan dat Lubbers met de brieven probeerde te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Bolhaar zou hierover hebben overlegd met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). RTL Nieuws overweegt naar de rechter te stappen om zekerheid te krijgen over wat in de brieven stond.

2014-05-14