Categories Nieuws Artikelen

Nederlandse terreurverdachte gepakt in Istanbul

De Nederlander Ahmed D., die sinds augustus in Egypte vastzat op verdenking van terrorisme, is op het vliegveld van het Turkse Istanbul gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Dat meldt zijn advocaat André Seebregts donderdag. De Amerikanen verdenken hem van lidmaatschap van de in de VS verboden terroristische organisatie Al-Shabab.

Ahmed D. werd 23 maart zonder opgaaf van reden vrijgelaten in Caïro en kon het vliegtuig naar Nederland pakken. Maar bij een overstap in Istanbul werd hij opnieuw opgepakt.

Hij is de kleinzoon van de vroegere Somalische president Siad Barre en ontkent de aantijgingen ‘nadrukkelijk’, aldus zijn raadsman. “De informatie die de Amerikaanse autoriteiten vooralsnog ten grondslag hebben gelegd aan het verzoek om hem aan te houden is extreem summier.

Er staat niet veel meer dan dat hij wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie die in de VS verboden is”, stelt Seebregts in een verklaring. “Er wordt met geen woord gerept over hoe de Amerikaanse autoriteiten aan die informatie komen. Die is vermoedelijk afkomstig van een inlichtingendienst. Dergelijke informatie blijkt achteraf vaak onjuist.”

Op het vliegveld van Istanbul werd hij in het internationale transitgebied van het vliegveld aangehouden. “Ik vermeld de transit area nadrukkelijk omdat het geen uitgemaakte zaak is dat dat toegestaan is”, aldus de advocaat. “Denk aan de Russen die aanvankelijk weigerden Edward Snowden aan te houden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten met het argument dat hij zich nog in de transit area van het vliegveld bevond en Rusland dus nog niet had betreden.”

Het gaat ‘redelijk goed’ met de Nederlandse Somaliër, zegt Seebregts. “Ik geloof dat nu vooral tevredenheid overheerst dat hij uit Egypte weg is.” Uiterlijk 22 mei wordt een rechtszitting gehouden waarin wordt bepaald of Turkije D. uitlevert of niet. “Dat is even afwachten, want de Turkse overheid levert niet altijd uit. Soms om juridische, soms om politieke redenen.”

De cliënt van Seebregts kwam naar Nederland toen president Barre werd verdreven. Hij was toen zo’n 3 jaar oud en heeft tot zijn zeventiende in de regio Rotterdam gewoond. Vervolgens is het gezin naar Engeland verhuisd, waar hij een opleiding tot vliegtuigmonteur is gaan volgen. Een kleine drie jaar geleden is Ahmed D. met zijn Duitse echtgenote in Egypte gaan wonen om Arabisch te leren.

2014-05-15