Cultuurpaleis Den Haag krijgt ander ontwerp

De huidige bouwplannen voor het omstreden Spuiforum in Den Haag zijn van de baan. Dat hebben de vijf onderhandelde partijen voor het stadsbestuur in Den Haag donderdag bekendgemaakt. D66, PvdA, CDA, VVD en de Haagse Stadspartij zijn overeengekomen dat er een ander ontwerp moet komen.

Het budget blijft 181 miljoen euro en de oplevering is met een jaar uitgesteld. “Het is de nadrukkelijke ambitie deze gemeentelijke bijdrage te verlagen door een integrale aanbesteding. Deze nieuwe vorm van aanbesteding biedt daartoe reële kansen”, staat in een verklaring.

De bedoeling is nog steeds dat het gebied rond het Wijnhavenkwartier en het Spuiplein een culturele trekpleister wordt. Het gebouw moet ruimte bieden aan het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum.

Formateur Tom de Bruijn is tevreden over het onderhandelingsresultaat. “Deze ontwikkeling biedt een veelbelovend perspectief op de totstandkoming van een stabiel en ambitieus college”, laat hij weten. Hij verwacht dat partijen nog een paar weken nodig hebben om tot een algeheel akkoord te komen.

Het onderwerp was een problematisch onderwerp voor de onderhandelingen. D66 en de Haagse Stadspartij, de twee winnaars van de verkiezingen, stonden in het debat tegenover elkaar. De Haagse stadspartij is fel tegenstander van de huidige plannen en D66 was voor de bouw van het Spuiforum. 
2014-5-15