Categories Nieuws Artikelen

CDA wil Turkije nooit bij EU

Turkije moet geen lid worden van de Europese Unie. Dat heeft CDA-lijsttrekker Esther de Lange donderdag gezegd in een door BNR georganiseerd debat.

De Lange wees op de gebrekkige vrijheid van meningsuiting in Turkije, waar journalisten worden opgesloten en demonstranten worden neergeknuppeld. “We moeten op zoek naar een alternatief, naar een partnerschap dat een andere vorm krijgt dan lidmaatschap”, zei De Lange, lijsttrekker voor het CDA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week.

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat nog dat Turkije op dit moment geen EU-lid kan worden, maar in de toekomst mogelijk wel. De Lange vindt overigens niet dat de onderhandelingen met Turkije meteen moeten worden stopgezet.

Tijdens het debat bepleitte PvdA-lijsttrekker Paul Tang verder een Europese zwarte lijst van werkgevers die de arbeidsregels aan hun laars lappen. D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld toonde zich voorstander van een Europees ministerie van buitenlandse zaken, en ook van een referendum over het EU-lidmaatschap, mits dat door kiezers wordt geïnitieerd.

Verder gaf PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff toe dat hij zijn voornaamste verkiezingsbelofte, Nederland uit de EU, niet kan waarmaken vanuit het Europees Parlement.