Bedrijven merken gevolgen sancties Saudi-Arabië al

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben al last van de economische sancties van Saudi-Arabië naar aanleiding van de anti-islamitische stickeractie van PVV-voorman Geert Wilders. Dat melden Het Financieele Dagblad en De Telegraaf donderdag.

Zo kreeg interieurbouwer Maars zaterdagochtend een telefoontje waarin gemaakte afspraken werden afgezegd door oliebedrijf Aramo uit Saudi-Arabië. “Een grote klap, want het project zou ons drie jaar werk opleveren”, vertelt directeur Menno de Vries aan het FD.

Het bedrijf uit Harderwijk verwacht hierdoor vijftien tot twintig miljoen euro aan omzet mis te lopen. Ook Strukton, dat een opdracht heeft van een miljard euro in hoofdstad Riyad, en dronebouwer Aerialtronics vrezen tijdelijk te moeten stoppen in het land door de boycot.

Een directeur van een bedrijf in corrosiewerend materiaal probeert zo snel mogelijk naar Saudi-Arabië af te reizen om een opdracht te redden. “Dat wil zeggen hopelijk, want mijn online visum is niet verlengd”, zegt hij in De Telegraaf. “Als het nieuws van de handelssancties waar is, dan moeten we snel handelen. We staan vlak voor een grote leverantie.”

De Engelstalige Saudische krant Arab News meldde woensdag dat Saudi-Arabië is begonnen met het instellen van economische sancties tegen Nederlandse bedrijven. Het land is er verbolgen over dat de Nederlandse regering niet is opgetreden tegen de actie van Wilders. Die verspreidde in december stickers die sterk lijken op de Saudische vlag, met daarop de teksten ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif’.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft nog altijd niet bevestigd gekregen dat Saudi-Arabië daadwerkelijk sancties heeft ingesteld, zei hij woensdag. Dat wordt uitgezocht via de Nederlandse ambassade in Riyad. Zondag en maandag gaat een topambtenaar van zijn ministerie naar Saudi-Arabië. Kort daarna wil Timmermans het land zelf bezoeken.