Van Woerkom wacht op stemming Tweede Kamer

Guido van Woerkom wacht met een verklaring over zijn toekomst als Nationale Ombudsman tot de Tweede Kamer heeft gestemd over zijn aanstelling. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB, waarvan Van Woerkom directeur is.

Of die stemming dinsdagmiddag plaatsvindt, is echter nog onduidelijk. Op verzoek van GroenLinks komt er een schriftelijke stemming. Daarbij vullen Kamerleden een briefje in, dat ze vervolgens in een stembus doen.

“Als het nodig is, kunnen we zo’n stemming vandaag al doen”, zegt een woordvoerder van de Tweede Kamer. “Maar het is afwachten waar de verschillende fracties nog mee komen.” Het is mogelijk dat de stemming wordt uitgesteld tot een later tijdstip of een andere dag.

De kandidatuur van Van Woerkom kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen. Marokkaanse belangenverenigingen maakten afgelopen weekeinde bekend dat zij liever een andere kandidaat zien omdat de huidige ANWB-directeur jaren geleden een discriminerende uitspraak over Marokkanen deed.

De waarnemende Nationale Ombudsman Frank van Dooren stelde maandagavond dat het zeer belangrijk is dat ‘iedereen in Nederland’ vertrouwen heeft in de ombudsman. Volgens hem is dat van het grootste belang voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman.