Duizenden Turken protesteren tegen ‘genocidemonument’

Duizenden Turken hebben vanmiddag geprotesteerd tegen de komst van het Armeense ‘genocidemonument’ in Almelo. Ongeveer 5 duizend Turken zijn daarvoor naar de Rembrandtlaan in Almere gereisd.  De demonstranten willen dat de gemeente Almelo het monument dat in april in de stad is geplaatst wordt gehaald.

Vanuit heel Nederland zijn enkele tientallen bussen ingezet om de mensen naar Almelo te brengen.  De bussen vertrokken o.a. vanuit verschillende moskeeën verbonden aan de Turkse Diyanet.

Volgens de organisatoren waren er 5 duizend mensen op de been. De politie spreekt van 3 duizend demonstranten die tegen het Armeense monument zijn.

“Genocide”
Armeniërs beschuldigen de Turken van het plegen van genocide in 1915. De Turkse gemeenschap is echter van mening dat er nooit massamoord heeft plaatsgevonden en zeggen dat er eerst degelijk onderzoek gedaan moet worden naar de kwestie voordat gesproken kan worden van een eventuele genocide.  De Turkse regering heeft al enige tijd geleden opgeroepen om archieven uit het verleden open te stellen aan onderzoekers.

© Demet TV

 

 

 Hieronder een videoreportage van Demet TV