Nederland kritisch over visumplannen EU

Nederland is ‘buitengewoon kritisch’ over de voorstellen van de Europese Commissie om het gemakkelijker te maken voor buitenlanders om een visum te krijgen voor de Schengenlanden. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

De Europese Commissie wil de aanvraagprocedure verkorten. Reizeigers die al vaker een visum hebben aangevraagd, zouden in één keer een visum voor drie jaar moeten krijgen. Daarnaast moet er een rondreisvisum komen, waarmee maximaal een jaar in het Schengengebied kan worden gereisd. Dit is bedoeld voor zakenlieden, toeristen, artiesten en sporters.

“Ik zie allerlei problemen rondom controle en handhaving, en nog niet meteen een oplossing”, zei Teeven tijdens een debat met de Tweede Kamer, die zich afvraagt of de Brusselse visumplannen niet leiden tot toename van het aantal illegalen. Teeven wil dat de Europese Commissie aannemelijk maakt dat dat niet gebeurt.

Teeven vindt het wel goed dat buitenlanders van wie gebleken is dat ze bonafide zijn, gemakkelijker Europa in worden gelaten. Zo blijft er meer capaciteit over om mensen te controleren die voor het eerst een visum aanvragen, redeneert hij.

De visumplannen worden donderdag besproken op een vergadering van de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken in Luxemburg.