Meerderheid voor benoeming Van Woerkom

.Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman. 91 Kamerleden stemden donderdagmiddag voor.

Bij de stemming waren 144 Kamerleden aanwezig. Van hen stemden 91 op Van Woerkom. Elf Kamerleden vulden een andere naam in, van wie negen de naam van de vertrekkende ombudsman Alex Brenninkmeijer. De rest leverde een leeg stembriefje in.

Van Woerkom wordt ‘later dit jaar’ beëdigd, zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg na de stemming. Tot die tijd is Frank van Dooren waarnemend ombudsman. Hij is dat al sinds Brenninkmeijer in januari vertrok naar de Europese rekenkamer.

De benoeming van Van Woerkom was de afgelopen dagen op losse schroeven komen te staan, nadat er ophef was ontstaan over een discriminerende uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs die Van Woerkom vier jaar geleden deed.