Gepeste kinderen dragen vaker wapens

Gepeste kinderen en jongeren tussen de 11 en 21 jaar dragen vaker een wapen dan leeftijdsgenoten die niet gepest worden. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van tientallen studies uit verschillende landen. Ook pesters zelf en jongeren die zowel pesten als worden gepest dragen meer wapens.

Volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden in samenwerking met een wetenschapper van de Hotelschool Den Haag is nu bewezen dat pestgedrag een hechte relatie heeft met wapenbezit. Ze analyseerden in totaal 22 onderzoeken naar in totaal 257 duizend slachtoffers van pestgedrag. “Onderzoeken naar gepeste kinderen spraken elkaar soms tegen. Daar is nu een duidelijker beeld over”, aldus onderzoeker Mitch van Geel.

Het is niet duidelijk om wat voor wapens het gaat. “De definitie van een wapen verschilt in onderzoeken soms nog”, aldus Van Geel. “Het gaat naast pistolen ook om messen, pepperspray of knuppels.” Hoeveel vaker jongeren een wapen dragen, is niet duidelijk. “Gepeste kinderen dragen waarschijnlijk een wapen om zichzelf te beschermen”, aldus Van Geel.

De onderzoekers analyseerden ook vijftien studies die pesters betroffen (236 duizend kinderen) en acht naar kinderen die zowel gepest worden als zelf pesten (tweehonderdduizend kinderen). Ook bij deze groepen constateerden de onderzoekers dat er vaker een wapen werd gedragen. “Mogelijk om anderen te intimideren”, aldus Van Geel. “Bij jongeren die zowel pesten als gepest worden speelt mogelijk intimidatie en bedreiging een rol.”

Een groot deel van de onderzoeken komt uit Amerika, maar volgens de onderzoekers heeft de cultuur van wapenbezit in de VS de uitkomst van het onderzoek niet beïnvloed. “Pesters en slachtoffers in verschillende landen reageerden hetzelfde.” De studies werden gehouden tussen 2000 en 2014. Twaalf van de analyses zijn uit 2012 of later. In de analyse is geen onderzoek uit Nederland opgenomen.

2014-06-10